משה נגבי
"בין פינטו ל"תיק הג'קוזי
עודכן: 4 בספט׳ 2020
הגילויים והפרסומים סביב פרשת הרב יאשיהו פינטו, ובעיקר החשדות לקשרים הדוקים בינו לבין בכירים במשטרה, מצביעים על הצורך החיוני לשוב ולהטמיע את הנורמות האתיות שנקבעו בפסיקת בג"ץ, ושאילצו בשעתו את מפכ"ל המשטרה רפי פלד לפרוש בבושת פנים מתפקידו.
לפני 20 שנה חשף העיתונאי החוקר מרדכי גילת, שהמפכ"ל פלד קיבל טובות הנאה - בעיקר הנחות בתחום האירוח - מגורמים שונים, מקצתם מפוקפקים. "תיק הג'קוזי" - כך כונתה אז בתקשורת מסכת החשדות נגד המפכ"ל, משום שבעיתונים התפרסמה תמונתו טובל בג'קוזי עם בכירי משטרה אחרים, במלון בטבריה. היועץ המשפטי לממשלה, מיכאל בן יאיר, החליט שאין מקום להאשים את פלד בעבירה כלשהי - אף לא במישור המשמעתי - ולא מצא פסול בהמשך כהונתו. אך בג"ץ, בצעד חריג, ביטל את החלטתו של היועץ, וציווה עליו לשקול אותה מחדש. המפכ"ל העדיף להקדים תרופה למכה ולהתפטר.
בפסיקתם התקדימית הבהירו אז השופטים אהרן ברק, אליעזר גולדברג ואליהו מצא, כי המשטרה איננה מסוגלת לתפקד ללא אמון הציבור ביושרתה המוחלטת, ולפיכך על שוטרים בכלל, ומפקדיהם במיוחד, להתנזר מכל התנהגות העלולה לפגוע בתדמית המשטרה, גם אם איננה פלילית, וגם אם היא מותרת לאזרחים מן השורה: "מאיש משטרה בכלל, ובאופן מיוחד מקצין משטרה, נדרשים מידה גבוהה של יושר אישי ויכולת עמידה בפיתויים, יהיו אלה קורצים ומפתים ככל שיהיו. לא תהא זו תמימות לדרוש דווקא מאנשי המשטרה שהם יהיו אלה שיקבעו את הנורמות, ולא ייגררו אחרי נורמות שכביכול, ובמידה מסוימת באמת, קיימות בקרב הקהילה".
בג"ץ אף הדגיש שפיתוי טובות ההנאה הוא המסוכן והממאיר ביותר לטוהר המידות של המשטרה ולאמון הציבור בה, וכי הסכנה מתעצמת כאשר היעד לפיתוי הם קצינים בכירים שהעפילו לצמרתה: "מנקודת מבטו של הציבור, קבלתה של טובת ההנאה, ואפילו היא קטנה בערכה הכספי, מעוררת אותו חשד ואותה לזות שפתיים הפוגעים בטוהר השירות והשורות ובתדמית המשטרה בעיני הציבור. דברים אלה מקבלים משנה חשיבות ככל שדרגתו של השוטר גבוהה יותר. קציני משטרה בכירים צריכים לשמש דוגמה לפקודיהם. מפכ"ל המקבל טובות הנאה אסורות יתקשה לדרוש ולאכוף איסור על קבלת טובות הנאה מהכפופים לו. את שהוא חילל, יקשה עליו לדרוש מפקודיו לקדש".
בשנים הראשונות שלאחר פסיקה דרמטית זו של בג"ץ, התקבל הרושם שהיא אכן הופנמה וחוללה שידוד מערכות באתיקה של המשטרה. כאשר התמנה תת־ניצב יעקב גרוסמן, לשעבר סגן ראש אגף החקירות, וממובילי המאבק הנחוש בשחיתות השלטונית, למפקד המכללה לקציני משטרה בכירים, הוא ייחד מקום נכבד ומרכזי בתוכנית הלימודים לניתוח פסק הדין ולקחיו. באותה תקופה גם הורחקו מצמרת המשטרה קצינים שקיימו קשרים חברתיים בלתי ראויים.
ואולם, החשדות שהעלתה כעת פרשת פינטו מחייבים כאמור לשוב ולרענן את מודעותם של אוכפי החוק - ובעיקר הבכירים שבהם - לנורמות האתיות המחמירות שקבע בג"ץ ב"תיק הג'קוזי", וגם לחשיבות המכרעת שייחס לשמירתן ולאכיפתן. יש לחשוש שלא רק צמרת המשטרה זקוקה לריענון הזה, אלא גם צמרת התביעה הכללית. מדאיג ותמוה ביותר, שהיועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, מעכב את הגשת כתב האישום נגד הרב פינטו, למרות העדויות לכאורה לניסיונותיו לזהם את "טוהר השירות והשורות" במשטרה באמצעות הנגע הממאיר של פיתויים וטובות הנאה. נראה שגם העיכוב הזה, כמו ההחלטה בשעתה לסגור את "תיק הג'קוזי" נגד המפכ"ל פלד, לוקה באטימות משפטית, ערכית ומוסרית, ולא יעמוד במבחן בג"ץ.
ירושלים, 20.01.14
פורסם באדיבות עיתון "הארץ".